-
Pokud myšlenky chorvatské kuchyně vykouzlit obrazy mastné steaky se stranou vařených brambor a zelí, zamyslete se znovu. I když to ještě drží pevně na svých východoevropských kořenů a pozitivně potěší masa šťastný balkánské patra, chorvatské jídlo jepikantní bufet chuti. Pokud to opravdu vyniká, je podél pobřeží Jaderského moře, proslulá svými sezónních surovin, jedinečné speciality a středomořskou atmosférou.
Zatímco opor podél moře jsou nezajímavý smažený lignje ( squid ) a mořské plody - trumfl špagety a rizoto, pozor na další pozoruhodné speciality. Pro předkrm si pamatovat, zkuste paški pane ( Pag sýr ) ,slané ostrý sýr z ostrova Pag. Tajemství štiplavou chuť tohoto tvrdého sýra jestrava divokých bylin, kteréve volném výběhu ovcí svátek na chvíli produkovat jejich mléko. Tenké plátky sušené a vysoušeného istrijské a dalmatské pršut ( prosciutto -jako šunka ), jsou často na seznamu předkrm, podává tapas stylu s olivami a sýrem.
Dalmatin brodet ( mixed rybí guláš) s polentou jeregionální zacházet, jak jepašticada, hovězí pomalu vařené s vínem a kořením a podáváme s noky. Lamb z ostrovů Cres, je považována za Pag a Brač Chorvatsko je nejlepší, protože je napájen na čerstvých bylinkách, takžemaso obzvláště chutné. Zkuste to na konoba ( hospoda ) v luxusním venkovském hotelu BOŠKINAC na Pag. Na elegantní ostrově Hvar, nevynechávejtemístních zdrojů kreativní jízdné podává pomalu potravin styl v Zlatna Školjka uvnitř 13. století městský dům, jejich gregada rybí guláš s humry, mořské šneky a Amberjack jeléčit. Pro více low-key a stylové jídlo, zamiřte do Robinson na samotě Mekićevica Bay, kde můžete povečeřet ve stínu starých olivovníků.
Istrijské kuchyně byla kresba labužníky z dálky. Jídla, aby se pokusila include maneštra ,tlustý zeleniny a - bean soup podobné Minestrone ; Fuzi, ručně válcované těstoviny často sloužil s lanýži vybral v lesích Istrie na podzim a fritaja, omeleta podávané se sezónní zeleninou, jako je divoký chřest sklizené na jaře. Istrijský olivový olej je vysoce hodnocené ,turistické sdružení označil olivového oleje se trasa, po které můžete navštívit místní pěstitele a ochutnejte olej ze zdroje. U vzorku istrijské kuchyně, zkuste pětichodové tři hodiny degustační menu v Monte v přímořském skvost Istrie Rovinj, nebokreativní syrové plody moře na uznávaného Damir i Ornela ( Zidine 5) ve nenáročného pobřežním městě Novigrad.
Vis, jeden z dalekých ostrovech Chorvatska v jižním Jadranu a ex- vojenské základně jugoslávské národní armády, byl pryč limity cizincům až do roku 1989. Je vrátil pozoruhodně v posledních několika letech nejlepší destinaci Chorvatska pro gastronomů, kteří slavnost na bohatou mořských plodů ve dvou městech na ostrově, Vis a Komiža, a mnoho taveren na ostrově interiéru. Specialitou je Víska nebo komiška pogača ,čtvercové focaccia typu chléb s cibulí sardinky, a rajčata. Restaurace s neomylně dobrého jídla jsou Pojoda ( Don Cvjetka Marasovića 8 ; zkusit své orbiko , orzo s hráškem a krevety ) a Kantun ( Biskupa Mihe Pušića 17, vzorektuňáka prosciutto ) v Vis, Jastožera ( Gunduliceva 6, humr je král zde) v Komiža ,., a Pol Murvu v obci pozemní Žena Glava ( abytuňák pašticada )
Ryby je prvotřídní kvality v Chorvatsku - od John Dory, kambalu a ďasa na mořského vlka, sépií a pražma - jako jekorýšů, včetně jemnými zoubky a slávky. Nejlepší krevety pocházejí z Kvarnerský záliv, zkuste je v gastronomických Mekka Volosko, v proslulém restauraci Le Mandrać nebo více neformální Tramerka ( Andrije Mohorovičića 15). Ústřice od města Ston na poloostrově Pelješac a Limski kanal v Istrii jsou špičkové kvality. Už je přímo z moře v Mali Ston nebo z ústřic Istrida farmě v Sveti Lovrec na Limski Kanal.