-
Poskytování arabský svět alternativu k alkoholu, dala vzniknout kavárenské kultury, která se točí kolem stimulace intelektuální konverzaci a výměnu nových nápadů. Pak v Evropě během 18. století osvícenství, coffeehouses současně se stal místem pro hraní šachů, politické strategizing, mluví podnikání a socializaci, napsal Tom Standage ve své knize A History of the World v šesti brýle.
Dnes je káva užil po celém světě, s Finskem ( překvapivě ) spotřebovává více než kterákoli jiná země -. nenasákavou 608,2 l kávy na obyvatele
Fazole
Po ropě je kávanejcennější komoditou vývozu rozvojových zemí, podle Světové banky. Přesto, jsou zemědělci, kteří pěstují rostliny zbývá pouze 10 % z 80 miliardám, žeprůmysl Shrnovače v každoročně. Průměrná kávy zemědělec jak malý jako 15 centů za libru prodány, a sběrači kávy chleba, aby jak malý jako čtyři centy za libru.Ve snaze bojovat s tímto ,hnutí institucionalizovat spravedlivého obchodu kávy začala v roce 1988 v Nizozemsku. Fair Trade certifikace se snaží zajistit spravedlivé pracovní podmínky, za rozumnou cenu, udržitelnost životního prostředí, přímý obchod, transparentnost a podporu pro rozvoj komunit. Ačkoliv fair trade kávy tvoří jen malé procento z globální nabídky, je pěstován v zemích Afriky, Střední a Jižní Ameriky, Oceánie a Asie, a je stále jednodušší najít v městských obchodech oblasti kávy.
znalcikonvice říci, že dobře řemeslně kávy vykazuje " terroir ", což znamená, že chutná jako místo pocházejí. Podle odborníků, některé keňské kávy jsou suché s berry poznámkami a kyselé jas, zatímco káva z Andách Jižní Ameriky může být hladká a sladká, plná chuti cukrové třtiny. Brazílie, která čerpadla ztřetinu světové kávy, je známý pro jeho nízkou kyselost kávy, což jehlavním kandidátem pro směsi, napsal Kevin Sinnott ve své knizeUmění a řemeslo kávy. Kávová zrna z Jemenu, řekl, jsou oba vyrovnané a komplexní chuť a tendenci směs dobře s fazolemi z Jávy nebo Sumatra.
vařit
Káva je vyrobena pražení semen (fazole ) o kávovníku, broušení je a vaření výsledné důvody pomocí řady metod. V Turecku je káva vaří v páře jemně mleté kávy v měděném hrnci s názvem ibrik , zatímco v Itálii, espresso je " tlak -vařil " v asi 30 sekund ( buď v elektrické stroje nebo stovetop pot ) tím, že tlačí téměř vařící vody přes velmi pevně zabalené důvodů.Ve Francii, je hrubě mletá káva v kombinaci s vroucí vodou v zemi národního konvicí ,francouzský tisk -zařízení s pístem, který je tlačil dolů po pivovarnictví oddělit důvody z výsledného kávy. I když ještě neměl lis, kdyfrancouzský kolonizovali Vietnam v roce 1800, které přinesla kávu s sebou, což je důvod, proč jenápoj nyní rozrostla a spotřebované široce v jihovýchodní asijské zemi. Vietnamská káva se vaří v jednotlivých porcí, pomocí malé kovové odkapávací filtr, který sedí na vrcholu šálek kávy.
Japonsko se stal slavným pro své ledové kávě, který je tvořen vaření horkou kávu a okamžitě chlazení ji. Kávová sedlina poprvé do filtru, který je umístěn nad ledem injekční sloužící potu. Pak vroucí vody se nalije na základě, tak, aby jako kávová kape, okamžitě začne vychladnout. Zastánci této metody tvrdí, že zajistí v aromátů a udržuje se kyslík, což má za následek sladší, méně kruté šálek kávy.
Nápoje
Turecko
Káva byla ústředním bodem pro turecké kultuře od prvních kavárnách v 1500s. Turecké slovo pro snídani, kahvaltı , znamená " před káva ", dávat nějaké nahlédnutí do kdy místní obyvatelé svůj první šálek dne. Turecká káva, která se podává v malých šálcích, když důvody usazovat na dně, je velmi silný, tmavý, silný a sladký. Spousta cukru a někdy koření, jako je kardamom a čekanky, které znějí produkují bohatý, dezert - jako pamlsek.Jedna tradice, které se dědí z generace na generaci je káva věštění. Podokončení hodnocení jeho nebo její kávu, můžehostitelský otočte šálek dnem vzhůru, aby důvody vychladnout a pak řekni štěstí tím, že čte odůvodnění.
Itálie
V Itálii, un caffé je" záběr " espresso -unce koncentrované kávy. Ačkoliv Italové pít caffé ( espresso ) po celý den, dva v zemi národních nápojů, cappuccino a caffé latte, jsou tradičně jen konzumoval ráno. Cappuccino je vyroben s espresso, dušené mléka a dušená - mléčnou pěnou, zatímco caffé latte je vyroben s espresso a dušenou mléka. Jako cestovní spisovatel Lee Marshall je uvedeno v jeho " 10 přikázání " na italské kávové kultury, jsou nápoje s mlékem není obvykle užívají po jídle, protože " Italové krčit se při pomyšlení na všechny ty horkého mléka bít plný žaludek ".Brazílie
Podobně, mnoho Brazilců pít espresso celý den. Brazílie je verze, cafezinho , je vyroben smícháním horké vody, jemně mleté kávy a cukru, a pak přetěžuje směs přesfiltr. Stejně jako turecká káva, cafezinho je tmavý, silný a sladký - ale není zdaleka tak silný - a sloužil v malých šálcích. V Jižní a Střední Ameriky, káva je někdy vaří pomocí " ponožky " filtr ,jednoduchý plátěný sáček, který slouží jako síto.Vietnam
Během 19. století, kdy byl Vietnam pod francouzskou vládou, čerstvé mléko bylo obtížné ukládat, takže kondenzované mléko vzal jeho místo. Nádherný požitek, Vietnamci ledovou kávu, tzv. Cà PHE SUA Dja, je vyrobena vaření koncentrované kávy přes kondenzovaného mléka, za stálého míchání ji a nalil ji na led. Na horkém, vlhkém letní den, to je sladký dokonalost.Thajsko
počasí v Thajsku také půjčuje sebe k studené, sladké, krémové kávy. Thai káva se vaří silná, kořeněná s čekankou a v kombinaci s kondenzovaným mlékem a ledem. Je toideální dezert sledovat pikantní thajské jídlo.Vienna
Organizace spojených národů zahrnuje " vídeňská kavárna Kultura " v jeho národní inventarizace nehmotného kulturního dědictví pro Rakousko. To se datuje do roku 1600 po obléhání Vídně osmanskými Turky. Když byliTurci poraženi a vyhnáni, byli řekl, aby zanechali pytle kávových zrn. Dnes, vídeňské kavárny, nebo kaffeeha Uživatel , často zůstávají otevřeny od 6 hodin ráno do půlnoci, přivítá zákazníky k posezení a relaxaci hodiny přes vídeňské melanže : em > káva s dušenou mléka, přikrýval s mléčnou pěnou.Spojené státy
Káva byla vždy populární v USA, z velké části proto, že čaj byl zdaňovány Brity. Ale káva kultura se stalaobchodním pevností, kdy byla založena řetězce, jako je káva Peet je a čaj a Starbucks, v roce 1966 a 1971, resp.Ačkoli překapávaná káva je všudypřítomný celých USA, jezemě často spojené s Americano, která je espresso směsi s horkou vodou. Nápoj je říkán k se vyvinuli během druhé světové války, kdy američtí vojáci umístěné v Itálii zjistili, že " káva " byl jenzáběr espresso. Jak příběh pokračuje, s cílem, aby se nápoj více jako překapávanou kávu, dodali horkou vodu.
Kenya
Major kávy výrobce Keňa již dlouho specializovaný způsob pití kávy. Kahawa chungu , nebo " bitter káva ", jetradiční nápoj vyrobený z mosazi konvice nad dřevěným uhlím kamen a je typicky mají muži, podle agentury Reuters. Mnohem více nedávný jev je nástup kavárny ve velkých městech, jako je Nairobi. Bohužel pro Keňanů, stále nejvíce v nejvyšší kvalitě kávy vyrobené v jejich zemi dostane exportovány do jiných částech světa.Travelwise jeTravel BBC sloupec, který jde za cestovní příběhy odpovědět časté otázky, uspokojí nevšední kuriozity a odhalit některé záhady obklopující cestování. Pokud máte hořící cestovní dotazy, kontaktujte Travelwise .