-
Je poledne ve vinicích nad řekou Rioni. Tam jeospalý bzukot hmyzu v teplém vzduchu. Murad Vatsadze vyjednává strmé horské stezce v páru modré žabky. Nad ním, může kultivované svahu tenčí ven do alpské louky, kdecinkání kravské zvony být slyšen na zesilujícího větru. Jsme vysoko v předhůří Kavkazu Gruzie. Pod námi ležícurling údolí a míle na míle vinic.
Murad ukazuje mi vinice, že jeho greatgrandfather zasadil zde před 100 lety. Tento jižním svahu dostane celodenní sluneční svit, a dokonce i na 1700 m až, hrozny stále daří. Vines navlečené out podél drátů jsou těžké se dvěma místními odrůdami : alexandrouli a mujuretuli. Pak mne vede do chladného temnoty rodinné Marani, nebo vinný sklep, který přímo sousedí s jejich rozlehlý dům. Murad rodina byly k výrobě vína tak dlouho, jak někdo může pamatovat. Vinný lis jevyhloubený-ven kmen stromu. Hrozny jsou pošlapána v něm, adžus, který teče ven je směřována dolů dřevěné potrubí do otvorů v podlaze sklepa.
Pod těmito otvory jsou qvevri - obrovské nádoby na víno jedinečné Gruzii. Vyrobeno z červené hlíny, mohou být tři metrů hluboký a podržte hodnotu tolik jako 1300 lahví " vína. Oni jsou ve tvaru vázy s široká ramena se zužuje směrem k ostrým dolů, a jsou pohřbeni pod zemí pouze s krky, vystupující. Podlaha je pokryta břidlicovými víčky, kde byly zapečetěny, aby se vína věku. Murad se otevře víko prázdné qvevri. To odráží jako otevření studny. Tam jezáblesk kapaliny v dolní části aslabý zápach kyselého vína.
Vatsadze rodina výrobě vína tak jejich nejvzdálenější předkové by rozpoznat. Každý rok jejich sedm qvevris se oškrábou čisté, ruce s nástrojem z uzavřeného třešňového kůry. Ani chemikálie ani kvasinky jsou přidány ve zvoleném hroznové šťávy. Murad kopečky víno z nich pomocí naběračku vyrobené z dýně shellu. Rodina žije život na venkově soběstačnosti, která dělá na řeku Chata vypadat jako mikroprocesoru zařízení, zvyšování prasata, vedení včel a pěstování rajčat, kukuřice, fíky, fazole, jablka, mišpule a hrušky.
soumraku pádů, pro členy tucet rodina a přátelé shromáždí kolem dlouhého stolu, který byl podle se svátkem. Tam je kuře v česnekové omáčce, slaný bílý sýr, rajčata, chléb plněné sýrem a fazolemi, aguláš, co mi říká, že je Murad dušené maso medvědí. Když jsem se navrhnout, že on táhne nohu, přísahá na zdraví svých dětí, a vysvětluje, žemedvěd byl zastřelentýden dříve na souseda. Ten slouží domácí červená a bílá vína. Jsem dychtivý zvýšit svou sklenku a chuť, ale není to tak jednoduché.
význam vína tohoto národa čtyři miliony, je těžké přehánět. Nad hlavním městě Tbilisi ,obří socha Matky Gruzie má meč, aby odrazit nepřátele a misku s vínem na uvítanou přátele. Každý dům má trellis vinic mimo ni, s hroznovým vínem zrajících proroční lisování. Víno jeodznak pýchy zde, asymbol pohostinnosti, je to ústřední náboženského vyznání a rodinného života. Výroba vína jeodkaz na minulosti avýrazem národní identity.
Prakticky každý Georgian potkám tu dělá své vlastní víno - i když v mírnější rozsahu než Vatsadze rodiny. Nemohou-li se pěstovat své vlastní vinice, město-obyvatelé koupit hrozny od sezonních bazarů. Podávat si vlastní domácí víno pro hosty jeotázkou hrdosti, aakt pití byl vyladěn tak, aby na uměleckou formu.
Pití vína v Gruzii je vždyoslava, a kdykoli to vyžaduje místo, Tamada, nebo toastmaster, bude vybráno funkci. Ne každý má schopnosti býtTamada : musíte být výmluvný, vtipný a schopny udržet váš nápoj. Je to docela normální,gruzínský muž potopit dvě nebo tři litry vína na zasedání.