-
Bylo už pozdě večer v Krakově čtvrti Kazimierz, aStrefy Piwa ( Beer Zone) hospoda byla v plném proudu uprostřed týdne hodokvasu. Skupina přátel se sdílení vtipy přes kola nápojů apár mladých mužů v bílých košilích pracovních seděl jeden z mála stolů roztroušených po celém řídké cihlového interiéru.
Zatímco Strefy Piwa má především polské a české točených piv - včetně Indie světlé pivo ( IPA ) provedené Artezan ,řemeslnou pivovaru u Varšavy -bar nabízí také širokou škálu lahvových vaří ze zemí, jako je USA, Nizozemí a Belgie. Jedna stěna z hospody byla pokryta s různými barevnými láhev vrcholy z celého světa, azeměkoule seděl u baru, pravděpodobně pomoci patroni najít mnoho zemí, z nichž vaří pocházejí. Sedí pohodlně s půllitrem v ruce, jsem poslouchal, jakmajitel zabývá v živé diskusi s místním pivovaru o kvalitě nejnovější piva v nabídce.
Pivo jevážný téma v Krakově, kderoste skupina nadšenců se vyvíjející živou vaření scénu. Nové Minipivovary jsou otevření po celém Polsku každý měsíc, a Krakov se stává jedním z nejlepších míst v Evropě ochutnat polské pivo vyrobené výrobci poháněných více vášní pro kvalitu, než tím, že staví lukrativní rozsáhlé podnikání.
Bývaly doby, není to tak dávno, kdy jít na typické baru v Polsku bylaúplně jiná zkušenost. Malé pivovary Polské, které existovaly před druhou světovou válkou byly zlikvidovány v poválečných letech, a větší pivovary znárodněny. Tyče, které zůstaly, skryté od veřejného názoru, byly zašlé dens smutku navštěvovaná hardcore konzumenty, kteří touží uniknout strasti každodenního života s malou péči pro své okolí.
Ale časy se změnily. V časných 1990 s příchodem volného trhu v Polsku, velké vnitrostátní pivovary začaly prodávat mimo jejich nerentabilní majetek, který typicky součástí pivovarnické zařízení, které nemůže vyrábět pivo v dostatečně velkém měřítku. Tyto nástroje z obchodu pak byly skoupeno malých podnikatelů, kteří viděli minipivovaru model Spojených států jako vzor pro úspěch. V té době, více než 700.000 lidí v USA začala dělat své vlastní pivo, což vede k formování 1600 nezávislých pivovarů, které nyní působí po celé zemi. Brzyřada mladých Poláků vytvořit své vlastní operace, cestování po Evropě a do USA, aby se učili od těch, kteří v nedávné době užíval stejných kroků.
Polsko má nyní kolem 100 minipivovarů, které realizují malé jádro zasvěcených nadšenců, kteří spolupracují na vybudování rostoucí poptávku po řemeslných piva. Polská asociace pivovarů, v roce 2010, nyní má více než 200 členů, askupina pořádá 15 roční vaření soutěže po celé zemi a produkuje čtvrtletní noviny s názvemBrewer podpořit vaření jako hobby. V kultuře, kde byl alkohol jednou pořízena především pro své " léčivé " vlastnosti, to není malý úspěch dosud vidět lidi čichání, popíjení a důrazně diskutovat o opodstatněnosti svých pečlivě vyráběných piv.
Na obrovsky populární domu pivnice na Starém Městě v Krakově, linky na baru byli tři hluboké arámus z davu přehlušil sportovní hry, které hráli v televizi. Nad lahví citrusových příchutí Veslování Jack IPA vyroben ALE Browar Polska, nedaleko Gdaňsku, Tomasz Rogaczewski, zakladatel čtyřech stranách Beer webových stránek asoudce na pivních festivalech po celé Evropě, mluvil o tom, jakpivo scéna v Krakově se vyvinula. " Před několika lety lidé, kteří byli k produkci polské pivo měli malou znalost nebo zájem ve vaření, " řekl. " Byli v ní čistě pro peníze. Ale teď máme skutečné nadšence, kteří jsou ochotni si navzájem pomáhat jako součást komunity věnované vytváření nejlepší kvalitu piva. "