-
Po dni stráveném na zasněžené Alpy, se sejdou s přáteli na celém hrnec bublající fondue a přitom popíjet sklenku vychlazeného bílého vína, jekonečný après ski. A ať už jste na návštěvě rodinnou restauraci v horské vesnici nebo zasažení dlážděných uliček Starého Města ženevského fondue je všudypřítomný ve Švýcarsku jako čokoláda nebo hodinek.
Příběh fondue
Kopání do fondue se může zdát klišé, ale to podstatný Swiss jídlo má epos, pokud nejednoznačné, historie. Jeho první zmínka pochází jak daleká záda jako Homérova eposu Ilias od asi 800 do 725 př. nl, kdy byl popsán jako směs kozího sýra, vína a mouky. V pozdní 17. století ,švýcarský kuchařka, Kochbuch der Anna Margaretha Gessner, je vědomí vaření sýra s vínem. Jiní říkají, že rolníci ve švýcarských horách vytvořil jídlo jako způsob, jak využít zbytky chleba a sýra během chladnějších měsíců, kdy čerstvé produkty bylo málo. Ale moderní fondue - tavené sýry a víno stanovené v hrnci nad otevřeným ohněm - se datuje do pozdních 1800s, s kořeny ve francouzském regionu Rhône-Alpes v blízkosti hranic v Ženevě. Rychlý posun vpřed až 1930, kdyšvýcarský sýr unie prohlásila, že země je národní jídlo -. AŠvýcaři se ohlédl, protožefondue je mlhavé historie znamená, že po jeho potravy stopu jevýzva, ale jeho spojení s francouzsky mluvící části Švýcarska je Ženevadobré místo pro start. Procházka klikatých uličkách města středověkého Starého Města v zimě azřetelný zápach sýra wafts z restaurací a bytových oken. Zde, fondue je téměř vždy moitié - moitié - napůl - vyrobené s Gruyère a Fribourg - styl Vacherin ( kravské mléko ) sýry. A tvrdý, ořechový kravské mléko sýr, gruyère je jedním z Švýcarsko je nejslavnější, pocházející z města Gruyères, stanovených na podhůří Alp v kantonu Fribourg. Také z kravského mléka, vacherin z Fribourgu jefirma sýr s kyselou - splňuje - smetanovo- a - lesnaté chuť, ne na rozdíl od italského Fontina. Tradičně jsou tyto dvě odrůdy strouhané a tál spolu s nádechem česneku, splash bílého vína a nádechem Kirsch , cherry brandy . Výsledný pokrm se podává v kameninové hrnce nazýván caquelon , který sedí nad přenosné kamna zajistit neustále bublající směs, a dlouhé vidle dip a krouživým pohybem ve venkovském stylu chléb do hrnce. To jespolečná záležitost, takže je připraven ke sdílení.
Fondue je pro místní obyvatele
Pro klíčového fondue zážitek, aby jakomístní a hlavy La Buvette des Bains ,restaurace vBains des Paquis. Vyčnívající na kultovní ženevského Lac Leman, to je městská veřejná pláž a lázeňský dům z roku 1930. V období od září do dubna, každý rok se mění se ženské pokoje převedeny do působnosti restaurace, kde jsou řady společných stoly a lavicemi lemovaný po obou stranách jezera.Podél doku do restaurace ,štiplavý zápach sýra a hořícího dřeva je okamžitě zřejmé. Objednejte si fondue na vnějším pultem s obvyklým assiette Valasianne ,talíř okurky, perla cibule a sušené maso z regionu Švýcarska Valais v horní údolí řeky Rhône. Horký čaj nebo studená bílá vína, nejlépe Chrupka - známý místně jako fendant - jsou pouze nápoje místní se spároval s fondue, proslýchá se, že něco slibuje případ poruchy trávení
.Baleno v pevně v úzkých lavic, budete téměř jistě třít lokty se svými sousedy. Jakmile sedí, připravte se na kopat do jednoho z nejlepších fondueměsto může nabídnout. Velké kusy křupavým chlebem se ponoří do misky, z tady velkým množstvím místních šumivého bílého vína a česneku. Číšníci se šťastně škrabat nahoru jantarové kůru zlaté sýra, který sedí na dno hrnce a nakrájíme ji na stůl ke sdílení.